Budou se rodit děti mrtvým mužům? Británie diskutuje o darování spermií zemřelých

Reprodukční medicína prochází dalším přelomovým milníkem. Odborníci ve Velké Británii zahájili zcela seriózní diskusi o tom, zda by bylo možné posmrtně darovat sperma. Argumentují tím, že když se člověk může zavázat k posmrtnému využití jiných svých orgánů, mohl by stejně tak pomoci druhým k „vyléčení“ neplodnosti. V Česku jsou experti z podobné snahy zatím rozpačití.

Debatu o posmrtném dárcovství spermií rozpoutal na konci ledna článek v renomovaném britském časopise Journal of Medical Ethics, citovaný později v mnoha britských i světových médiích. Dva britští odborníci na reprodukční medicínu, doktor Nathan Hodson z Univerzity v Leicesteru a doktor Joshua Parker z Wythenshawe Hospital v Manchesteru, navrhli, aby britští muži mohli dát za života souhlas s darováním spermatu.

Podle nich by se jednalo o „morálně-přípustný způsob“, jak ve Velké Británii vyřešit nedostatek dárcovských spermií obecně. Do země se totiž musí údajně každý rok dovážet pro zájemkyně o umělé početí až 7 000 dávek spermatu ze zahraničí, zejména z Dánska a USA.

Docentka Konečná: Z dětí je spotřební zboží. Výběr dárkyň vajíček připomíná obchod s lidmi

sinfin.digital