„Bůh“ promluvil. Nejúspěšnější obchodník s ropou varuje před krizí na Blízkém východě

urm

Andy Hall je pravděpodobně nejúspěšnější obchodník s ropou v historii. Za svůj instinkt si od některých kolegů vysloužil přezdívku „Bůh“. V roce 1990 neuvěřitelně riskantně vsadil na vývoj cen ropy před invazí Saddáma Husajna do Kuvajtu. To byl mimochodem moment, kdy cena ropy vyskočila vzhůru skoro stejně jako po aktuálním napadení saúdskoarabských ropných polí. A podle Halla nemusí být dramatickým momentům zdaleka konec, jak se svěřil reportérovi deníku Financial Times.

„Tohle je obrovský vývoj. Ztráta produkce je srovnatelná se Saddámovou invazí do Kuvajtu. Uvolnění strategických rezerv ve Spojených státech nemůže tento výpadek zcela nahradit, protože vývoz ropy z USA je už v současnosti na maximu a příležitostí k dovozu mnoho není,“ uvedl Hall, který před dvěma lety ukončil činnost hedgeového fondu Astenbeck, jenž byl největším podobným fondem na světě zaměřeným na energetiku. „Bůh“ ovšem sleduje vývoj na trhu nadále a tu a tam jej komentuje.

Podle Halla je ironií, že Saúdové v posledních letech snižovali vlastní těžbu a ta se má nacházet na mnohaletých minimech. „Rezerva OPEC se skládá zejména z íránské produkce, která je ovšem omezena americkými sankcemi. A je nepravděpodobné, že by se tohle mělo za současných okolností změnit,“ dodal. Pokud by svět chtěl nahradit výpadek v těžbě ropy, který aktuálně dosahuje pěti milionů barelů denně, trvalo by to podle Halla roky.

sinfin.digital