Bundeswehr dostane miliardy. Musí se ale zbavit neonacistů a neztratit důvěru, jinak s ním bude zle

Ondřej Fér

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen během návštěvy ve Washingtonu svému americkému kolegovi Jimu Mattisovi slíbila, že Německo v nejbližší době začne plnit povinnost platit alespoň dvě procenta HDP do rozpočtu NATO. Německo má nejvyšší čas. Jeho ozbrojené síly přestaly vzbuzovat respekt a stěží stačí na to, co je jejich původním úkolem, totiž bránit území Spolkové republiky.

Dvě procenta hrubého domácího produktu. Tolik by členské země Severoatlantické aliance měly každoročně přispívat do společného rozpočtu. Potíž je v tom, že to dělá jen naprostá menšina z nich. Nejsilnější evropská ekonomika, ta německá, do rozpočtu NATO posílá lehce přes 1,2 procenta HDP. To je mimochodem méně než třeba Chorvatsko, Bulharsko nebo Lotyšsko.

Minulý měsíc německá vláda informovala o tom, že se příspěvek Berlína dostane k 1,5 procenta – to je ale stále málo. Právě tento fakt se stal zdrojem určitého nesouladu mezi německým ministerstvem obrany a Pentagonem. Jeho šéf, generál ve výslužbě Jim Mattis, zvaný „Šílený pes,“ několikrát naznačil, že od klíčové země Evropy očekává výrazně víc. Sice nesáhl k tomu, aby zopakoval silná slova prezidenta Donalda Trumpa o tom, že kdo z členů nezaplatí zasmluvněná dvě procenta, může se také bránit sám, přesto jeho varování v Berlíně vzali vážně.

Trumpův velvyslanec u Merkelové přestřelil. Ať se sebere a jde odsud, zní z Německa

sinfin.digital