Byl nejhlasitějším zastáncem brexitu, teď Farage vyzývá k novému referendu. Jak by dopadlo?

Lucie Bednárová

Pokud by se ve Spojeném království konalo druhé referendum o vystoupení země z evropské osmadvacítky, k brexitu by pravděpodobně nedošlo. Poukázal na to průzkum, který si nechal udělat britský deník Daily Mirror. Novináři si jej nechali zpracovat v reakci na slova harcovníka za odchod Britů z EU Nigela Farage. Ten před několika dny prohlásil, že by se mu myšlenka opakovaného referenda zamlouvala, protože by v něm tábor zastánců britského setrvání v EU utrpěl citelnější porážku než v roce 2016. 

„Možná, opravdu možná,“ prohlásil bývalý předseda protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage. „Pohrávám si s myšlenkou, že bychom měli mít druhé referendum o členství v EU,“ pokračoval v televizním rozhovoru na stanici Channel Five. Politik a výrazná tvář kampaně za odchod Velké Británie z EU je totiž přesvědčen, že pokud by Britové dostali novou možnost hlasovat, podpora pro brexit by byla mnohem větší než v červnu roku 2016, kdy proběhlo první referendum. Tehdy se pro odchod z unie rozhodlo 52 % lidí.

Prezidentské volby 2018 se blíží. Komplexní zpravodajství můžete sledovat zde>>>

Na to, že jsou odhady Nigela Farage pravděpodobně vzdáleny realitě, poukázal britský deník Daily Mirror. Ten si v reakci na Farageovy úvahy nechal zpracovat průzkum, z něhož vyplynulo, že Britové nejsou myšlenkou vypsat druhé referendum nadšení. Pokud by k němu ale opravdu došlo, výsledek by byl tentokrát zcela jiný – 51 procent oslovených lidí by hlasovalo pro setrvání země v EU, 43 procent by se vyslovilo pro brexit a šest procent by se nedokázalo rozhodnout.

Důvodem, proč jsou Britové nervózní, může být například to, že se jednání mezi britskou vládou a zástupci EU nepříjemně dlouho vlečou a jsou komplikovaná a nepřehledná. V prosinci Británie a Evropská unie uzavřely teprve první fázi jednání, kdy se dohodly na tom, jak bude rámcově vypadat smlouva o vystoupení Británie z bloku. Na konci března by měla pokračovat další kola, která se budou soustředit na podobu budoucích vztahů.

sinfin.digital