„Bylo to jako být mrtvá." Drsná zpověď manželky tří bojovníků Islámského státu

MIA

Kdysi byla Maročanka Islam Mitatová moderní žena plná elánu. Dívku, která se s chutí oblékala do upnutých džínů a triček a chtěla se stát oděvní designérkou, nakonec osud zavál zcela jiným směrem. Přes seznamku Muslima.com se totiž seznámila se svým prvním manželem, z něhož se vyklubal bojovník Islámského státu, který ji unesl do Sýrie. Svůj příběh vyprávěla novinářům americké televize CNN.

Na internetu působil Ahmed Khalil sympatickým dojmem a do karet mu při námluvách hrálo také to, že poté, co před lety přišel z Afghánistánu do Evropy, získal britské občanství. Islam Mitatová si zanalyzovala situaci a zdálo se jí, že by pro ni britský manžel byl výhodou v její budoucnosti, kdy se chtěla stát návrhářkou.

Sice jí přišlo trochu zvláštní, že po ní hned zkraje budoucí manžel požadoval, aby změnila svůj styl oblékání a místo moderních upnutých triček a džínů začala nosit dlouhé šaty, ale vzhledem k tomu, že prostřednictvím výpisu z bankovního účtu předloženého jejím rodičům prokázal, že to se sňatkem myslí vážně, rozhodla se za něj provdat. 

Po svatbě odjeli novomanželé pozdravit Khalilovy rodiče do Afghánistánu,potom se vypravili na svatební cestu do Spojených arabských emirátů. V Dubaji se Ahmed své manželce Islam svěřil, že pro ni má překvapení. O co jde, se měla dozvědět v Turecku – zemi, o které jí choť tvrdil, že si tam našel práci, a že bude dalším státem, kam si spolu vyjedou na dovolenou.

Islam k jejímu velkému překvapení nečekala dovolená v luxusním hotelovém komplexu na mořském pobřeží. Místo toho s ní její manžel zamířil do dvoumilionového města Gaziantep na hranicích se Sýrií. Cizí muž, který hovořil pouze turecky, je zavezl do domu plného jiných mužů, žen a dětí. Ženy a muži měli vyhrazené odlišné místnosti, a když se jich Islam vyptávala, proč tam jsou, odpovídali jí, že konají hidžru.

sinfin.digital