Často poražený, přesto s aurou geniálního politika. Churchill se uměl poučit z chyb

Adam Kotrbatý

Dnes patří k Británii podobně jako fotbal, Big Ben nebo Beatles. Z osoby někdejšího premiéra Winstona Churchilla se stal symbol schopného národního vůdce. Odkazují se na něj nejen britští politici, ale i ti zahraniční včetně českého prezidenta Miloše Zemana. Churchillův život přitom s tímto mýtem v mnohém nekoresponduje.

Bylo 13. května a 20. století psalo svůj 40. rok, když Winston Churchill pronesl jako čerstvý premiér Spojeného království svůj zřejmě nejslavnější projev. Evropa se zmítala ve druhé světové válce a postup nacistických vojsk se zdál být nezastavitelný. Dalším Hitlerovým cílem byla Británie.

„Ptáte se, jaká je naše politika? Řeknu to takto: vést válku na moři, na pevnině a ve vzduchu, celou naši silou a s veškerou silou, kterou nám Bůh může dát. Vést válku proti zrůdné tyranii, nikdy nepřekonané v temném, žalostném seznamu lidského zločinu. Tak vypadá naše politika. Ptáte se, jaký je náš cíl? Mohu odpovědět jedním slovem: vítězství – vítězství za každou cenu, vítězství navzdory všem hrůzám, vítězství, byť by cesta byla dlouhá a těžká. Neboť bez vítězství není přežití,“ zněla britskou Dolní sněmovnou jeho heroická slova. „Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot.“

Z tvrdého marxisty přímluvcem křesťanů. Po smrti prorazil revolucionář Che i v reklamě

sinfin.digital