Čech, který bojoval proti islamistům: Chtěl jsem ukázat, že umíme riskovat život pro ideály

Pavel Novotný

Bojoval se zbraní v ruce proti Islámskému státu v mezinárodní jednotce milic YPG, kterou vytvořili syrští Kurdové. Václav Skutil (50) věří, že v tomto regionu vzniká nový, spravedlivější společenský systém, který může inspirovat nejen Blízký východ, ale také Evropu. „Chtěl jsem ukázat, že nejen islamisté, ale i ateisté jsou ochotni za svoji věc položit život. Ti druzí navíc vědí, že je žádný ráj nečeká,“ říká.

Sedíme spolu v jedné z holešovických restaurací. Usměvavý muž ještě loni pobýval na východě Sýrie, kde se v uniformě kurdských Lidových obranných jednotek (známých pod zkratkou YPG) utkal se zbytky ozbrojenců z extremistického Islámského státu. Na území ovládaných syrskými, respektive iráckými Kurdy strávil několik měsíců.

Václav Skutil se v životě neměl čas nudit. Narodil se v Československu, odkud s rodiči z politických důvodů odešel, aby nakonec zakotvili v Jižní Africe. „Byli jsme tehdy jaksi přirozeně antikomunisté,“ vzpomíná na svoji výchovu. V mládí proto choval nedůvěru k Africkému národnímu kongresu (ANC) pozdějšího prezidenta Nelsona Mandely, neboť ten s místní komunistickou stranou do značné míry spolupracoval. Věděl ale zároveň, že apartheid v pořádku není. Ještě zkraje 90. let měl za to, že řešením všech problémů je politická svoboda a hlavně volný trh.

Markéta Všelichová píše z tureckého vězení: Nikdy jim nedovolím, aby mě zničili. Už nebudu plakat

sinfin.digital