Černohorská vláda reaguje na Trumpova slova o třetí světové: „Naše země se jako první v Evropě postavila fašismu“

ČTK

mst

Černá Hora se brání nařčením, které v rozhovoru s televizní Fox News vyslovil americký prezident Donald Trump. Ten naznačil, že agresivita Černé Hory jako člena NATO by mohla rozpoutat třetí světovou válku. Černá Hora přispívá k míru a stabilitě nejen v Evropě, ale na celém světě, spolu s americkými vojáky v Afghánistánu, napsala černohorská vláda.

Rozhovor s šéfem Bílého domu byl natočen v pondělí po Trumpově summitu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a televize ho odvysílala v úterý v noci. Moderátor se v rámci debaty o článku 5 smlouvy o NATO, který se týká společné obrany aliance, zeptal, proč by měl jeho syn jet bránit Černou Horu, kdyby byla napadena.

„Rozumím tomu, co říkáte. Pokládám si stejnou otázku,“ odpověděl prezident. „Víte, Černá Hora je drobná země s velmi silnými lidmi. Jsou to velmi agresivní lidé, mohou se stát bojovnými a blahopřeji, máte tu třetí světovou válku,“ řekl. Černá Hora s populací kolem 630.000 obyvatel se stala 29. členskou zemí NATO loni, což pobouřilo Moskvu, poznamenal k tomu britský deník The Guardian. Černohorská armáda čítá asi 2000 osob.

Krade Babiš Pirátům úspěchy? Štve mě to, s opisováním zjevně problém nemá, říká Ivan Bartoš

sinfin.digital