Češi proti koronaviru: Na Saipanu máme jednu z nejfotogeničtějších karantén na světě

V seriálu Češi proti koronaviru jsme vám na INFO.CZ představovali Čechy, kteří zůstali během pandemie v zahraničí. Každému jsme položili stejné otázky. V posledním díle na ně odpovídá Šárka Glajchová. Ta strávila tři roky v Austrálii a potom se i s rodinou přesunula na odlehlý ostrov Saipan. Jak prožívá život v Pacifiku, jaká zde mají opatření a proč je hrdá na Čechy?

Jak je země, v níž žijete, zasažena koronavirem? 

Ostrov Saipan má něco přes 50 tisíc obyvatel. Pro ty z vás, co též marně přibližujete a zase oddalujete Google Maps, se skutečně jedná o tu malou „tečku“ v rámci Severních Mariánských ostrovů, jež dostaly svůj název podle nejhlubšího známého místa na světě.

Ke konci dubna jsme měli jen 14 nakažených, dvě úmrtí a zbytek uzdravený bez dalších nových případů. Ve srovnání se světem je to fantastická bilance. Je ovšem třeba brát v úvahu izolovanost ostrova o rozloze 10x20 kilometrů, kde se velice často a nevyhnutelně „promořujeme“ i v případě běžných viróz. Navíc testy k nám dorazily až v těchto dnech, zato v množství, jež dokonce převyšuje počet místních obyvatel. Je tu snad šance, že díky velice striktním opatřením a vzájemné ohleduplnosti místních obyvatel pandemii zcela předejdeme.

Těžko soudit, protože v absolutních číslech je na tom Česká republika jednoznačně hůř, ovšem je třeba brát v úvahu poměr populace vůči dostupnosti testů, respirátorů, lůžek, lékařské pomoci, zásob jídla, roušek atd. V tomto smyslu dle mého ostrov na pandemii vybaven není. Ovšem s ohledem na nulové přírůstky nakažených a negativní výsledky testů všech lékařů teď ostrovní život velice vítáme.

Jaká jsou v zemi opatření?

Obdobná zbytku světa, tj. pozavírané školy, resorty, sportoviště, restaurace fungují pouze pro výdej jídla s sebou, obchody mají omezenou otevírací dobu a jsou tu striktní pravidla pro nošení roušek.

Jednou z mála výhod života na ostrově v době pandemie je jeho členitost, převaha přírody nad zastavěnou, tudíž osídlenou častí a množství divokých pláží, kde tzv. „social distancing“ běžně zažíváme. Můžeme proto volně sportovat, plavat a pobývat na slunci, což je v místě, které se díky stálosti celoročního teplotního rozmezí kolem 30 stupňů Celsia dostalo do Guinnessovy knihy rekordů, zcela zásadní. Naše karanténa je tedy rozhodně jedna z „nejfotogeničtějších“.

Češi proti koronaviru: Švédům stačí doporučení, ale raději bych český „tvrdší“ přístup

sinfin.digital