Čeští vědci objevili nový druh jeskynního raka. Žije v Indonésii

ČTK

tc

Vědci z České zemědělské univerzity a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích objevili a popsali dosud neznámý druh raka žijící v Indonésii, konkrétně na ostrove Nová Guinea. Žije v ponorné řece u vesnice Palimoro. Podobní jeskynní raci byli přitom známí pouze ze Severní Ameriky. O objevu informovala Jihočeská univerzita v tiskové zprávě.

Vědci Martin Bláha, Jiří Patoka a Antonín Kouba popsali raka v odborném časopise Zootaxa v prosinci loňského roku. „Jejich objev vzbudil ve světě značný ohlas a byl označen za jednu z nejvýznamnějších událostí v poznání raků v poslední době, která mimo jiné poskytne důležité poznatky o evolučních procesech,“ uvedla zpráva.

Rak nažloutlý, latinsky Cherax acherontis, má podle Martina Bláhy z laboratoře etologie ryb a raků Jihočeské univerzity znaky, které se projevují u živočichů žijících v jeskynních systémech - ztrátu pigmentace, zakrnělé oči a také jiné uzpůsobení ústního otvoru, jímž se adaptoval na potravu dostupnou v jeskyních. Vědci se o jeho existenci dozvěděli již před několika lety a nejprve se domnívali, že se jim podaří raka prozkoumat v Česku. Převoz račího organismu byl ale administrativně tak složitý, že jim nezbylo nic jiného, než se za rakem vypravit.

sinfin.digital