Chlapci zachránění z thajské jeskyně jsou na tom dobře. Pomohla kondice z fotbalu, vysvětlují zdravotníci

ČTK, lup

Všech osm chlapců, které se dosud podařilo zachránit z jeskynního komplexu na severu Thajska, je v dobrém fyzickém i psychickém stavu. Na tiskové konferenci to dnes řekl zástupce thajského ministerstva zdravotnictví, informovaly agentury AFP a Reuters. V nemocnici budou muset mladí fotbalisté zůstat nejméně týden, u některých z nich byla zjištěna plicní infekce. Čtyři chlapci a jejich fotbalový trenér dál zůstávají v jeskyni. Úřady nyní pracují na jejich vyproštění.

"Všech osm je v dobrém zdravotním stavu, žádný z nich nemá horečku," uvedl zástupce thajského ministerstva zdravotnictví na tiskové konferenci v nemocnici, kam byli chlapci po záchraně převezeni. "Všichni se těší dobrému psychickému zdraví," dodal. Podle něj za dobrý zdravotní stav vděčí chlapci imunitě získané díky hraní fotbalu.

První čtyři zachránění chlapci, kterým je od 12 do 16 let, mají podle zástupce ministerstva "často hlad" a mohou nyní jíst už normální stravu, ne však příliš kořeněnou. Zvládají také vstát a chodit kolem svých postelí.

Padouch, nebo hrdina? Příběh trenéra uvězněných fotbalistů rozděluje. Jaká jsou fakta?

sinfin.digital