„Chovali se ke mně jako ke špíně.“ Uprchlíkovi z KLDR se zajedla svoboda, touží po návratu domů

Info.cz

abe

Při cestě za svobodou mnohdy riskují život. Emigranti z KLDR se z diktátorského režimu dostávají strastiplnými cestami mnohdy po letech plánování. Některým ale svoboda nechutná tak, jak předpokládali. Patří mezi ně i uprchlík Kwon Chol-nam. Po třech letech v Jižní Koreji se chce vrátit domů do KLDR. Úřady mu to ale neumožnily a Kwon je proto znovu vězněm. Tentokrát ale ve svobodné zemi.

Kwon Chol-nam v roce 2014 pracoval v KLDR jako zemědělec poblíž hranice s Čínou. Potkal zde neznámou ženu, která ho přesvědčila, že za hranicemi si bude moci vydělat mnohem více peněz. Společně pak v noci přebrodili řeku do Číny. Žena pak ale zmizela a Kwon se rozhodl pokračovat dál do Jižní Koreje. Zaplatil pašerákovi 2 500 dolarů a ten ho dovedl přes dlouhou cestu džunglí až do Ulsanu na východě Jižní Koreje.

Bývalý zemědělec začal pracovat na stavbách, kde se mu příliš nedařilo. Zároveň přiznává, že kvůli svému původu zažíval i šikanu. „Nadávali mi, chovali se ke mně jako k idiotovi a neplatili mi tolik peněz jako ostatním, jen proto, že jsem ze severu,“ vysvětluje pro list New York Times Kwon. Se svým nadřízeným měl v práci kvůli penězům i konflikt, protože mu údajně nevyplatil slíbenou odměnu. Když se obrátil na policii, strážníci se přiklonili na stranu nadřízeného a to Kwona jen více utvrdilo v názoru, že na jihu není nikým.

Následně začal postrádat svoji bývalou ženu a dospívajícího syna. Zároveň se dozvěděl, že zatímco byl pryč, zemřel jeho otec. Kwon se proto rozhodl, že se chce do Severní Koreje vrátit. Zjistil, že to bude ale zřejmě mnohem těžší, než z ní uniknout.

sinfin.digital