Chtěl být Clinton věrný? A proč vybral za záporáka Čecha? Pohřešuje se prezident není jen brak

Jan Januš

Bývalý americký prezident Bill Clinton napsal společně s betselleristou Jamesem Pattersonem román Pohřešuje se prezident. Před pár dny vyšel i v českém překladu. Čtenář se při eskapádách superhrdinského prezidenta, jenž zvládne vyřešit jakoukoliv situaci, nezbaví dojmu, že Clinton hodlá napravit svůj pošramocený obraz, na kterém ulpěla především Monika Lewinská. Mezi řádky se vymezuje i proti současnému prezidentství Donalda Trumpa a jeho rozdělování společnosti. A v knize zanechal i zřetelnou českou stopu.

Americký prezident Jonathan Duncan, veterán a hrdina z Perského zálivu, jehož navíc trápí závažné krevní onemocnění, čelí největšímu kyberútoku, které kdy USA, ale vlastně i celý svět, zažily. Víc se nehodí prozrazovat a pro analýzu Clintonova románu, na němž spolupracoval se známým spisovatelem Jamesem Pattersonem, jenž sám o sobě prodal stamiliony knih, ani není další příběh tolik podstatný.

Klíčové jsou zejména detaily, drobné náznaky vzkazů někdejšího výrazného amerického prezidenta, za jehož úřadováním zbyla do dneška především pachuť spojená se sexuálním skandálem s Monikou Lewinskou.

Brak? Jen kdyby ho nenapsal bývalý prezident

Clinton již dříve vydal životopisnou knihu Můj život. Nový román je ale samozřejmě daleko dostupnější širšímu čtenářstvu, a tak je vlastně i důležitější. Autobiografické prvky obsahuje bez debat, každý zájemce se může snažit je identifikovat. A bývalý prezident k tomu přímo navádí, když prozrazuje zajímavé detaily z Bílého domu. Třeba o tom, kteří prezidenti nechali instalovat, odstranit či zase umístit tu kterou tapetu.

Jednotlivé odbočky knihy nás samozřejmě mohou svést na scestí. Ne všechno, o čem si myslíme, že nám Clinton chtěl knihou o sobě sdělit, se skutečně musí vázat k němu osobně. Je to však podobné jako s jakoukoliv terapií. Všechno, co člověk říká, zaznívá z nějaké důvodu, byť může být jiný, než se na první pohled zdá. A stejně tak je to i s knihou Pohřešuje se prezident.

Kdyby jejím hlavním autorem nebyl bývalý americký prezident, patrně by jen zapadla do skupiny podobných thrillerů, kterých ročně vznikají minimálně tisíce. Dobře se čtou, vzbuzují napětí, ale to je tak všechno. Žádnou vysokou a povznášející literaturu v nich nenajdeme. Clintonův příběh je ale vzhledem k jeho minulosti zcela jedinečný. Pozor i na to, že jistě ne všechno, co by třeba bývalý prezident chtěl, mohl ze zákulisí Bílého domu z bezpečnostních důvodů prozradit. I tady nás může vést při interpretaci do slepých uliček. Ale alespoň lehce se o rozbor pokusme.

sinfin.digital