Chtěl jsem zabránit vlně násilí, hájí svůj odjezd do Belgie sesazený katalánský premiér

ČTK

raz

Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont se rozhodl odjet do Belgie, protože španělská vláda hodlala rozpoutat "vlnu násilí". Puigdemont to dnes řekl v rozhovoru se stanicí Catalunya Radio, když vysvětloval své rozhodnutí opustit Španělsko. V Belgii nyní on a čtyři ministři jeho vlády čekají na soudní rozhodnutí o případném vydání do Španělska. Odjeli tam 30. října. Puigdemont také kritizoval evropské politiky za nezájem o problém Katalánska.

Bývalý premiér prohlásil, že se jeho vláda rozhodla rozdělit. On a čtyři ministři se rozjeli do Belgie, aby otázku nezávislosti Katalánska dostali i mimo Španělsko.

Zbylých osm členů vlády je od minulého týdne ve Španělsku ve vazební věznici. Madrid převzal správu autonomního Katalánska, když tamní parlament na základě výsledku předchozího referenda schválil 27. října rezoluci o nezávislosti.

„Myslím, že jsme se nemýlili. Jsem si naprosto jist, že španělský stát chystal vlnu tvrdé represe a násilí a odpovědnost za ně by připsal nám," řekl dnes Puigdemont, který se považuje za zástupce "exilové vlády".

Expremiér rovněž kritizoval evropské politiky za to, že podle něj nevyjadřují solidaritu se sesazenou katalánskou vládou. Prohlásil, že „zájmy evropských elit se naprosto neslučují se zájmy občanů" a že problém Katalánska je „záležitost lidských práv, která si zaslouží maximální pozornost".

Belgická justice má 17. listopadu rozhodnout o požadavku Madridu na zatčení Puigdemonta a čtyř bývalých ministrů. Dnes mají do Bruselu dorazit starostové 200 katalánských měst a protestovat tam proti uvěznění části vlády. Exministrům za vzpouru hrozí až 25 let vězení.

sinfin.digital