Chystá se další výměna vězňů na Donbasu? Putin si volal s Porošenkem, k zajatcům vyšlou komisaře

ČTK

lup

Prezidenti Ruska a Ukrajiny spolu dnes telefonicky hovořili, jednali o vězněných osobách a o situaci na Donbasu. Oznámila to kancelář ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a později to potvrdil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Porošenko a ruský prezident Vladimir Putin se podle Kremlu dohodli na vzájemném vyslání komisařů pro lidská práva, kteří vězně navštíví.

Porošenkova kancelář uvedla, že prezident v rozhovoru kladl důraz na humanitární případy a na ty ukrajinské občany, kteří v ruských věznicích drží hladovku. Putin zase řekl, že ruští novináři věznění na Ukrajině musejí být okamžitě propuštěni. Hovořilo se ale také o situaci na východě Ukrajiny.

Zatím největší počet vězňů si obě strany vyměnily koncem loňského roku, kdy ukrajinská strana předala proruským povstalcům na Donbasu 237 lidí a převzala od nich 74. Ukrajinci se snažili dosáhnout dohody i na dubnové diplomatické schůzce v Minsku, kde navrhli předat Moskvě 23 Rusů vězněných na Ukrajině. Rusové údajně na nabídku neodpověděli.

sinfin.digital