Chystá se revoluce? Většina Němců nevěří výhodám kapitalismu

Má cenu se stále za něčím honit, zvyšovat produkci i zisk, když z toho člověk stejně na konci nemá dobrý pocit? I takovou otázku řeší účastníci právě zahájeného Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Třeba příklad Německa totiž ukazuje, že ani život v bohaté zemi s nejsilnější evropskou ekonomikou rozhodně není zárukou spokojenosti.

Tvrdí to alespoň závěry reprezentativního výzkumu veřejného mínění „Trust Barometer (barometr důvěry)“, který už dvacet let za sebou právě pro Světové ekonomické fórum zpracovává americká komunikační agentura Edelman. Ta se mezi říjnem a listopadem 2019 ptala celkem 34 000 respondentů ve 28 zemích světa (Česko na seznamu nefiguruje) na otázky spojené s vývojem ekonomiky a životní úrovně v jejich domovských státech. Výsledky jsou přitom v mnoha ohledech překvapivé, a to zejména v případě Německa.

Vyplývá z nich například, že jen každý osmý Němec považuje současný hospodářský růst v zemi za něco, z čeho má prospěch také on sám. Zbytek se hospodářským růstem necítí nijak osobně obohacen. Podobně pesimističtí jsou ale Němci i v otázce budoucnosti.

Schmarcz: Kdo zvedne moc z chodníku? Vakuum napravo od středu hrozí výbuchem

sinfin.digital