Čína a Vatikán se chystají uzavřít kontroverzní dohodu, papež by díky ní mohl rozhodovat o jmenování čínských biskupů

ČTK

sto

Čína a Vatikán chtějí uzavřít historickou dohodu, která se týká jmenování biskupů. Podle vatikánských zdrojů by ji měli podepsat podepíší do několika měsíců. Pokud k uzavření skutečně dojde, bude to znamenat průlom ve vzájemných vztazích. O dohodě informovala BBC.

Vztahy mezi Vatikánem a Pekingem jsou napjaté kvůli sporu, kdo může v Číně jmenovat biskupy, píše BBC. Peking nejprve v roce 1951 přerušil s Vatikánem diplomatické styky a mnoho čínských katolíků se za vlády Mao Ce-tunga stáhlo do podzemí. Veřejně začali praktikovat až v 80. let, kdy začalo být náboženství znovu tolerováno.

Dnes si čínští katolíci musejí vybrat, jestli se přidají ke státní církvi (Čínské sdružení vlasteneckých katolíků), kterou v roce 1957 založila komunistická strana, anebo zda budou praktikovat v podzemní církvi. Ta uznává jako nejvyšší autoritu papeže, kdežto čínská státní katolická církev se odmítá Vatikánu podřídit.

V současné době v Číně působí zhruba 100 biskupů. Některé z nich dosadil Peking, jiné jmenoval Vatikán, další neformálně schválili jak papež, tak čínská vláda.

ANALÝZA: Desítky milionů mrtvých, o kterých se nemluví. Čínský souboj s křesťanstvím pokračuje

sinfin.digital