Čína jásá. Vypouští drony, které se umí rojit a hemžit jako žádné jiné na světě

of

V průběhu letošní zimy provedli v Číně několik testů, jejichž účelem bylo prokázat, že se armádní drony dokáží rojit a hemžit. „Swarming,” jak se rojení bezpilotních strojů říká v angličtině, je podle mnoha expertů klíčovou schopností armád budoucnosti.

Čína v minulém roce provedla několik zásadních testů velkých rojů bezpilotních letadel. Ten asi nejdůležitější provedla Národní univerzita obranných technologií (National University of Defense Technology, NUDT.) Do vzduchu vyslala podle strohé informace Čínské lidově osvobozenecké armády dvacet malých, zhruba půlmetrových dronů. Ty létaly v různých měnících se formacích, komunikovaly spolu nebo si podle situace rozdělovaly úkoly.

„Náš expertní tým tvrdě pracoval devět měsíců, někdy jsme provedli stovky zkušebních letů denně,“ uvedl profesor Shen Lin Cheng, vedoucí ústavu pro umělou inteligenci na NUDT. Shen Lin Cheng také tvrdí, že vývoj rojících se dronů se řídí vládní doktrínou o třífázové modernizaci čínských ozbrojených v letech 2020, 2035 a 2050.

Vojenská tajemství v ohrožení. Ruští hackeři se snažili získat informace o amerických zbraních

sinfin.digital