Cla, obchod i dohoda s Íránem. 5 důležitých věcí, o kterých Trump jednal s Merkelovou

adk

Dvě schůzky s předními evropskými státníky absolvoval v tomto týdnu americký prezident Donald Trump. Zatímco svůj francouzský protějšek, Emmanuela Macrona, přijal na oficiální státní návštěvě se všemi poctami, německá kancléřka Angela Merkelová od něj dostala jen půlhodinovou audienci. I na ni se však řešila důležitá témata. Co si z jejich setkání lze odnést?

Spor o cla

Na paškál se dostala asi nejožehavější otázka současných euroamerických vztahů. Spojené státy zavedly v březnu cla na dovoz hliníku a oceli. Následně ale daly řadě zemí výjimku. Mezi nimi byly i státy EU. Jejich úleva však platí jen do 1. května.

Ani po schůzce Merkelové s Trumpem není jasné, zda USA výjimku prodlouží a odvrátí tím odvetné kroky, které již dříve avizovala Evropská komise. Ta pohrozila uvalením cel například na bourbon, džíny či motorky americké výroby. To by obě strany uvrhlo do obchodní války, jakou Američané nyní vedou například s Čínou.

Merkelová po setkání prozradila, že si s Trumpem vyměnili pohledy na věc. Neřekla ale detaily, k čemu se dobrali. Rozhodnutí je podle ní na americkém prezidentovi.

Třicet minut pro Merkelovou. Trump znovu apeloval na země NATO, aby víc přispívaly na obranu

sinfin.digital