Co se bude dít v Polsku? 3 scénáře vývoje tamní krize

Lucie Bednárová

Jak zareaguje na požadavky opozice vláda? Přestanou opoziční poslanci blokovat jednací sál parlamentu? Kam se může celá situace dostat? Redakce Info.cz analyzovala tři možné scénáře budoucí vývoje.

Tisíce nespokojených lidí jsou znovu v polských ulicích. Ve Varšavě a dalších městech od pátku demonstrují za svobodu tisku a demokracii. Podle pozorovatelů jde o největší střet mezi opozicí a vládní konzervativní stranou Právo a spravedlnost (PiS) od loňského října, kdy se tato strana ujala vlády.

Protest před Sejmem svolala opozice, která původně kritizovala návrh PiS omezit novinářům vstup do parlamentní budovy. Situace se ale ještě vyhrotila potom, co vládní poslanci v rozporu se zákonem schválili státní rozpočet na příští rok. V budově Sejmu zůstávají dvě desítky opozičních poslanců, kteří blokují hlavní zasedací místnost a odmítají ji opustit, dokud vláda nepřistoupí na požadavky opozice.

Uklidnit krizi se pokouší prezident Andrzej Duda, který se postupně setkává se šéfy opozičních stran a snaží se hrát roli prostředníka. Dnes ho čekalo jednání se šéfem PiS Jaroslawem Kaczyńským a maršálkem Sejmu Markem Kuchcińským. 

Co je důležité sledovat?

Politologové se shodují, že hlavní slovo bude mít v celé krizi předseda PiS Jaroslaw Kaczyński. „Klíčové bude, jak se zachová,“ řekl INFO.CZ odborník na Polsko a analytik Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál. Odhadnout jeho další postup je ale obtížné. „Kaczyński není pod tlakem, a má proto čas,“ dodal.

„Ať Polsko vyhodí z EU.“ Lech Walesa vyráží do další politické bitvy

sinfin.digital