Co se děje ve Vedomostech? Výsledkem může být další ochuzení ruské mediální krajiny

Spor v ruském deníku Vedomosti je z určitého pohledu vcelku marginálním konfliktem mezi vlastníkem, v tomto případě budoucím, a redaktory. Přesto může být výsledkem významné ochuzení ruského mediálního trhu.

 

Že je ruské mediální prostředí v evropském kontextu více než specifické, asi nikoho nepřekvapí. Hlavní televizní kanály jsou vlastněné státem, opoziční hlasy mohou proniknout maximálně tak na kanál Dožď, který byl ale soustředěným náporem vytlačen na internet. Rozhlasové stanice mají relativně malý dosah a většina z nich představuje standardní komerční produkci, takže ani nevadí, že existuje něco jako Echo Moskvy (většinově vlastněné energetickým gigantem Gazprom), které přináší kritické hlasy. Nicméně zdálo se, že v tisku je situace přeci jen jiná, zvláště když se bavíme spíše o internetových vydáních.

O to větší bouři představují události, které se v současné době odehrávají v novinách Vedomosti. Postupně se k nim vyjadřovali lidé jako mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov, události kritizovala prezidentská komise pro svobodu informací při Radě pro lidská práva, na obranu redakce vystoupily i některé mezinárodní organizace jako Reportéři bez hranic.

Zrno: Ach ten nesnášenlivý Kubera

sinfin.digital