Dají se Palestinci koupit? USA mávají tučnou sumou, účet za „dohodu století“ ale chtějí hodit na jiné

Pavel Novotný

Padesát miliard dolarů, z toho více než polovina pro Palestince. Peníze mají do regionu přitéct během deseti let. Předpokládá to mírový plán, který na dnes zahájené sponzorské konferenci v bahrajnské Manámě představili Američané. Ti doufají, že účet zaplatí jiní, jmenovitě bohatí vládci ze Zálivu. Jak v této souvislosti píše agentura Reuters, blízkovýchodní vyjednavač a prezidentův zeť Jared Kushner zvyky realitního magnáta opravdu nezapře.

Už dva roky slibuje prezident Trump s pompou sobě vlastní „dohodu století“, která prý jednou provždy vyřeší letitý blízkovýchodní konflikt mezi Izraelem a Palestinci. Nyní se svět konečně dočkal, i když pouze jeho ekonomické kapitoly. Rození obchodníci, kteří ovládli blízkovýchodní agendu americké administrativy, podle agentury Reuters zjevně vsadili na řeč peněz ve víře, že koupit se dá vše – včetně území, bezpečnosti či dokonce loajality vůči dosud nepřátelskému státu. Svolali dnes na schůzku do Bahrajnu všechny ochotné, aby se o obřím úplatku pro Palestince poradili.

Co konkrétně USA tedy Palestincům nabídly? Padesát miliard dolarů. Pro srovnání: tato částka zhruba odpovídá ročnímu HDP středoasijského Uzbekistánu. Je nižší než roční rozpočet amerického ministerstva školství (přes 68 miliard). A jen málo přesahuje výdaje washingtonského ministerstva vnitřní bezpečnosti (asi 44 miliardy). Kromě Palestinců, kteří mají získat snad lehce nadpoloviční většinu odhadované sumy, prý finance získají i sousední arabské země, jmenovitě Libanon, Jordánsko a Egypt. První dva zmiňované státy přijaly značný počet palestinských uprchlíků, kteří by podle plánu patrně ztratili právo na návrat. A tato suma by byla svého druhu kompenzací. Co se Egypta týče, zde Washington počítá s investicemi především na Sinaji, jejíž území přiléhá k neklidnému palestinskému Pásmu Gazy.

Izrael
sinfin.digital