Další hurikán zkázy. Maria se žene v plné síle na Portoriko, bude tam zřejmě řádit víc než Irma

ČTK

raz

Hurikán Maria, který poničil ostrovy Dominika a Guadeloupe, zeslábl na čtvrtý stupeň z pěti, ale stále je velmi nebezpečný. Oznámilo to dnes americké Národní středisko pro hurikány (NHC), podle nějž bouře za přibližně dvě hodiny zasáhne Portoriko. Předtím její okraj postupoval přes ostrov St. Croix, který je součástí Amerických Panenských ostrovů.

Prefekt Guadeloupu mezitím oznámil, že v důsledku hurikánu na ostrově zahynuli dva lidé. Maria na své cestě způsobila rozsáhlé záplavy a výpadky elektřiny, Dominika je odříznutá od světa.

Nyní bouře míří k severovýchodnímu pobřeží Portorika. Doprovází ji vítr o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Meteorologové očekávají, že Maria způsobí na Portoriku mnohem větší škody než předchozí hurikán pátého stupně Irma.

 

Maria předtím zasáhla Dominiku a Guadeloupe. „Přišli jsme o všechno, co se dá za peníze koupit," uvedl podle BBC premiér Dominiky Roosevelt Skerrit. S Dominikou se ale podle amerického tisku stále nelze spojit, informace z místa přicházejí pouze prostřednictvím radioamatérů. Média v oblasti uvedla, že na ostrově, kde žije asi 72.000 lidí, je zničeno 90 procent budov. Hlášeny jsou také velké záplavy a možná až šest mrtvých.

Portoriko již kvůli blížící se bouři postihly rozsáhlé výpadky proudu. Obyvatelé některých pobřežních oblastí Portorika dostali pokyn k evakuaci. Týká se zvláště lidí žijících v dřevěných bungalovech bez stabilních základů. Maria bude totiž zřejmě nejsilnější hurikán, jaký zasáhne Portoriko za posledních 85 let. V roce 1932 se nad Portorikem prohnal hurikán Georges, který patřil do kategorie tři.

sinfin.digital