Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Další saúdská vražda? Řeka vyplavila v New Yorku těla saúdských sester, volali jim z ambasády

Další saúdská vražda? Řeka vyplavila v New Yorku těla saúdských sester, volali jim z ambasády

Po vraždě novináře Džamala Chášukdžího na saudském konzulátu v tureckém Istanbulu, se objevil nový případ podezřelých úmrtí saúdských občanů. Newyorská policie podle agentury AP vyšetřuje smrt dvou sester ze Saúdské Arábie, jejichž těla vyplavila minulý týden řeka Hudson.

Těla šestnáctileté Taly Farey a dvaadvacetileté Rotany Farey byla k sobě přivázána páskou. Sestry jsou pohřešované už od srpna a naposledy byly viděny ve Fairfaxu ve Virginii, tedy 225 mil daleko od New Yorku. Vyšetřovatelé zatím neznají příčinu úmrtí, sestry na sobě neměly patrné známky poranění a byly oblečené.

Matka Taly a Rotany kriminalistům řekla, že den předtím, než řeka vyplavila jejich těla, jí volali zaměstnanci saúdské ambasády a řekli jí, aby s rodinou opustila Spojené státy. Obě ženy totiž údajně požádaly v USA o azyl, což se saúdským úřadům zjevně nelíbilo.

„Zaměřujeme se na všechno z jejich uplynulého života,“ uvedl šéfdetektiv Dermot Shea. Podle něj je nejdůležitější zjistit, co obě sestry přivedlo z Fairfaxu do New Yorku. Saúdská ambasáda v tiskovém prohlášení uvedla, že rodině nabídla pomoc v těžkých časech.

Tala a Rotana se do USA přistěhovaly s jejich matkou již v roce 2015. Rotana chodila na George Mason University, ale na jaře tam skončila. Není to navíc poprvé, co obě dívky zmizely. Z domova odešly už v prosinci 2017, ale nakonec se je podařilo nalézt. Objevily se i zprávy, že spáchaly sebevraždu skokem z mostu. Jejich těla ovšem známky poranění, která by nepochybně po skoku měla, nenesou.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1