Dánsko zavírá malé nemocnice a staví velké. Podle českých odborníků je to nesmysl

Dánská vláda se jako první v Evropě rozhodla k radikálnímu kroku v reformě zdravotnictví. Začala rušit malé „okresní“ nemocnice a místo nich staví jednu velkou, supermoderní nemocnici pro celý region. Slibuje si od toho do budoucna nejen úsporu nákladů, ale také kvalitnější zdravotní péči pro všechny obyvatele. Čeští lékaři jsou ale ke smyslu podobného opatření skeptičtí.

Příkladem dánské snahy o zefektivnění zdravotnictví je stavba nové nemocnice v městečku Gødstrup na západě Jutského poloostrova. Na zelené louce tady od roku 2012 vzniká obrovské nemocniční zařízení o rozloze 50 fotbalových hřišť, které by mělo zahájit provoz příští rok v březnu. Na tom by v tak bohaté zemi, jakou je Dánsko, nebylo nic divného, pokud by stavbu nové nemocnice zároveň nedoprovázelo rušení pěti menších nemocnic v okolí.

Dvě z nich už byly zrušeny, další tři to čeká hned poté, co bude definitivně dokončeno a kompletně zprovozněno celé nemocniční zařízení v Gødstrupu. To bude jako jediná, ovšem supermoderní nemocnice obsluhovat region s 300 000 obyvateli. Z českého pohledu je to podobné jako kdyby v Jihočeském kraji ukončily provoz všechny okresní nemocnice například ve Strakonicích či Táboře a jejich úlohu převzala jediná krajská nemocnice, postavená na zelené louce u Českých Budějovic. Údajně to má samé výhody.

Brodská psychiatrie se vzepřela rozhodnutí soudu a odmítla přijmout nebezpečného sexuálního násilníka

sinfin.digital