Děti dánských džihádistů z Blízkého východu nebudou mít občanství

ČTK

lup

Děti dánských džihádistů, které se narodily na Blízkém východě, nebudou mít dánské občanství. Oznámila to dánská vláda po jednání s protiimigrační Dánskou lidovou stranou (DPP), na jejíž toleranci menšinový kabinet Larse Lökkeho Rasmussena spoléhá.

"Oproti současným pravidlům děti, které se narodí (dánským občanům) v zónách, do nichž je nelegální vstupovat nebo v nich pobývat, neobdrží automaticky dánské občanství," uvedlo dnes v prohlášení ministerstvo pro imigraci a integraci. "Jejich rodiče se k Dánsku obrátili zády, není důvod, aby se tyto děti staly dánskými občany," uvedla v prohlášení ministryně Inger Stöjbergová.

Kdy bude o příslušném návrhu zákona dánský parlament debatovat, zatím není jasné. Podle ministryně to ale bude jen formalita a podpora předlohy je předem daná. "Nedokážu si představit, že by ve Folketingu existoval někdo, kdo nechce chránit Dánsko," řekla Stöjbergová.

Již ve středu dánský ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen uvedl, že dánské džihádisty, kteří by se ze Sýrie chtěli vrátit do vlasti, Kodaň přijme, i když lepší by bylo, kdyby bývali na Blízkém východě padli. To, že budou v dánském vězení, je podle něj ale stále lepší varianta, než aby svobodně cestovali.

Co s radikály IS, od kterých dává Západ ruce pryč? Soudit by je mohly mezinárodní tribunály

sinfin.digital