Děti si nadávají do Židů. Jsou v Německu namístě povinné exkurze do koncentračních táborů?

ekb

Útoky a nenávistné projevy vůči Židům jsou v západní Evropě čím dál častější, odborníci proto v poslední době varují před nástupem antisemitismu a židovské obce vyzývají turisty z Izraele, aby byli v těchto zemích opatrní. V čele evropských států, které se potýkají s nárůstem antisemitských nálad, je i Německo. Útoky namířené proti Židům se přitom nevyhýbají ani školám, antisemitismus spolu s rasismem tak představuje velkou výzvu pro tamní vzdělávací systém, píše německý server Deutsche Welle.

Špína se na povrch vyvalí náhle a rychle, říká o antisemitismu v Evropě ředitel Židovského muzea

Německý učitel, který si vzal za manželku ženu židovského původu, pozoruje nárůst antisemitských nálad v tamních školách dlouhodobě. Rozhodl se proto, že situaci nebude nečinně přihlížet, a začal objíždět školy v regionu, kde přednáší o nebezpečí protižidovských útoků. „Mnoho mladých Židů se už neodváží nosit na veřejnosti jarmulku nebo ji nenosí vůbec. Když opustí školní areál, dají si na hlavu baseballovou čepici nebo kapuci, protože jsou prostě vystrašení,“ popisuje Beer.

Antisemitismus už totiž nezůstává jen „výhradou“ úzké skupiny pravicových extremistů, ale dostává do širšího proudu německé společnosti a dokonce i mezi vzdělanou část obyvatelstva. Nárůst protižidovských nálad je přitom nejvíce vidět na internetu – za posledních deset let se podle Deutsche Welle počet antisemitských komentářů téměř ztrojnásobil.

Problém se týká také nejlidnatější německé spolkové země, která loni zaznamenala devítiprocentní nárůst počtu antisemitských trestných činů (z 297 incidentů počet vzrostl na 324). Severní Porýní-Vestfálsko proto vytvořilo pozici státního komisaře pro antisemitismus, které se ujala bývalá německá ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová.

sinfin.digital