Devět katalánských politiků se z věznic u Madridu přesune do Katalánska

ČTK

mst

Španělská vláda premiéra Pedra Sáncheze, která se ujala úřadu tento měsíc, chystá přestěhování devíti katalánských politiků z vazebních věznic u Madridu do Katalánska. Informoval o tom dnes deník El País. Katalánští politici, z nichž někteří jsou ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury už téměř osm měsíců, o přesun neúspěšně žádali několikrát za předchozí vlády.

Nová vláda zdůvodňuje nynější krok tím, že už bylo prakticky uzavřeno vyšetřování případu katalánských politiků. Takže už není potřeba, aby byli k dispozici soudu v Madridu. Proces s nimi a s dalšími katalánskými politiky, včetně těch, co jsou na útěku v zahraničí, má začít na podzim.

Přesun politiků do katalánských vazebních věznic by se měl uskutečnit během několika týdnů, uvedl s odvoláním na vládní zdroje deník El País. O konkrétních věznicích má rozhodnout katalánská vláda. Podle deníku se dá očekávat, že při přesunu katalánských politiků se budou konat masové demonstrace. Separatisté totiž požadují jejich propuštění, protože je označují za politické vězně.

Václav Klaus: Stydím se za Česko. Volby nic neřeší, tím bahnem tady si musíme projít

sinfin.digital