Diplomaté z celého světa jednali v Paříži o Blízkém východě. Bez Izraele a Palestiny

ČTK

V obavách z propuknutí nových násilností na Blízkém východě se v Paříži shromáždili diplomaté z více než 70 zemí, včetně zástupců klíčových arabských a evropských států, aby jednali o obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci. Ani jedna z těchto stran se však jednání nezúčastnila. 

Konference měla podle organizátorů vyslat jasný vzkaz budoucímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že většina světa si přeje mírové uspořádání izraelsko-palestinského konfliktu a že nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je vytvoření dvou států. Vyplývá to ze závěrečného komuniké, o němž informovala agentura Reuters. 

Účastníci se dohodli, že do konce roku uspořádají další podobnou akci za účasti zainteresovaných stran.  Francie také vzkázala Trumpovi, že jeho plán přesunout ambasádu USA v Izraeli do Jeruzaléma by mohl zmařit mírové úsilí. Komuniké se ale přímé kritiky ohlášeného amerického kroku zdrželo.

Americké zájmy nyní na konferenci v Paříži hájil odcházející ministr zahraničí John Kerry, zástupci nastupující Trumpovy vlády přítomni nebyli. Netanjahu účast na konferenci odmítl, palestinský vůdce Mahmúd Abbás byl nejprve očekáván, nakonec ale svou návštěvu Paříže odložil. Podle Netanjahua je konference zmanipulovaná a namířená proti Izraeli. Označil ji rovněž za bezvýznamnou.

Konec amerických intervencí. Trump se chce stáhnout z Blízkého východu

sinfin.digital