Divoké večírky s kokainem a nevěrou i geniální chvíle božského dítěte - Maradona v kinech

Milan Rokos

Chcete strávit 130 minut s jedním z géniů 20. století? Vypravte se na dokumentární film Diego Maradona. Génius byl tenhle malý argentinský chlapík sice jenom fotbalový, fascinující příběh jeho slávy i pádu ale bude bavit i ty, kteří nejpopulárnější sport světa nijak nemilují. A Maradona během celého filmu prakticky nesleze z filmového plátna.

Jméno Diego Armando Maradona znají i lidé, kteří nevědí o sportu nic. Britský režisér Asif Kapadia představil legendárního fotbalistu jako rozpolcenou osobnost – na jednu stranu vřelého, milujícího a vtipného společníka Diega, na druhou zhýralého krále večírků a na mafii napojeného fotbalového podvodníka Maradonu.

Některé záběry filmu vypadají v dnešní době až neskutečně – například příjezd Maradony na fotbalový stadion San Paolo po přestupu do Neapole. Atmosféra připomínala vítání mistrů světa, Maradona přitom ještě neodehrál za tamní klub SSC Napoli ani jedinou minutu. Ve chvíli, kdy prezident klubu představuje na tiskové konferenci čerstvou posilu, vytrhnou fanoušci okno ve stropní ventilaci a skandují Diegovo jméno.

Válka s Trumpem i za rovné platy. Ženské mistrovství světa ve fotbale opanovala politika

sinfin.digital