Dnešní centrum dění Helsinky: Obchází místo summitu Trumpa s Putinem duch stalinismu?

bel

Finské Helsinky hostí první oficiální summit amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. Média referují o tom, že místo bylo vybráno kvůli své „neutralitě“ a roli, kterou sehrálo v dobách studené války, kdy se na něm konala řada významných setkání mezi zástupci „západu“ a „východu“. Jak však upozorňuje řada historiků, finská metropole už ničím takovým není - naopak, je členem EU a hlásí se ke své západoevropské orientaci. Přesto tu minulost zanechala své stopy.

„Finsko už není tím, čím v minulosti bývalo. Je členem Evropské unie a neleží někde v šedé zóně uprostřed cesty mezi Evropou a Ruskem,“ uvádí ve svém komentáři pro britský list The Guardian finsko-estonská spisovatelka Sofi Oksanenová. Text se rozhodla napsat poté, co zaslechla několik reportáží v zahraničních médiích, které popisovaly Helsinky, kde se zítra setkává americký prezident Donald Trump se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, coby symbolické a ideální místo pro podobná jednání.

Zároveň připomíná, že i když je země plně zapojena do evropské integrace a o její západní orientaci nemůže být pochyb, historii nejde přepsat. „Finsko není členem NATO a může to mít souvislost i s neustálým naparováním Ruska, kterým se nás evidentně snaží přesvědčit, že změna rozhodnutí by na nás přivolala pohromu,“ píše Oksanenová.

Moderní historie Finska je zajímavá a historici se shodují, že zejména druhá polovina dvacátého století měla na formování dnešní finské společnosti značný vliv. Během druhé světové války Finsko bojovalo se Sovětským svazem celkem dvakrát – poprvé v tzv. zimní válce v letech 1939-1949 a podruhé už s podporou nacistického Německa v tzv. pokračovací válce, která trvala od roku 1941 do roku 1944. Po skončení války Finsko uzavřelo dohody se Sovětským svazem a muselo souhlasit s územními ústupky.

PŘEHLEDNĚ: Summit Trumpa s Putinem. Na čem by se buldoci světové politky mohli zítra dohodnout?

sinfin.digital