Do výslužby jde americký diplomat, který udržoval kontakty s KLDR

ČTK

sto

Americký diplomat Joseph Yun, který je americkým ministerstvem zahraničí pověřen udržováním kontaktů se Severní Koreou, odchází do výslužby. Ačkoli Yun tvrdí, že rozhodnutí učinil zcela o své vůli, agentura AP připomíná, že se tak překvapivě stalo v okamžiku možného diplomatického obratu.

Yun je zvláštním představitelem Spojených států pro severokorejské záležitosti a zároveň v rámci asijské sekce ministerstva zahraničí působí na jednom z vedoucích postů pro Koreu a Japonsko. Nyní ale oznámil, že v pátek své diplomatické působení ukončí.

Ministerstvo zahraničních věcí v reakci na spekulace, zda Yunův odchod nenaruší řešení severokorejských záležitostí, vydalo prohlášení, ve kterém ujistilo, že žádné komplikace nehrozí. „Ministerstvo zahraničí má 75.000 lidí, kteří pro nás pracují po celém světě. Vyvozovat závěr, že Yun byl jediný, kdo byl schopný řešit Severní Koreu, je jednoduše chybný,“ uvedla mluvčí ministerstva Heather Nauertová s tím, že úřad má k dispozici řadu zkušených pracovníků.

Zeman vystřelil z Aurory, musíme říct dost. Mlčení k vraždě novinářů je rudá kontrolka, říká Fischer

sinfin.digital