Dostaneme ho „živého či mrtvého“. Stovky policistů pátrají po útočníkovi ze Štrasburku

ČTK

luš

Stovky policistů dnes ve východní Francii dále pátrají po Chérifovi Chekattovi, který v úterý údajně střílel na návštěvníky vánočního trhu ve Štrasburku. Jeho řádění podle aktuální bilance nepřežili čtyři lidé, více než deset dalších je zraněných. Úřady ho chtějí dopadnout bez ohledu na to, zda bude živý či mrtvý, řekl dnes v televizi Cnews mluvčí francouzské vlády.

„To je jedno. Nejlepší by bylo ho co nejrychleji najít,“ uvedl vládní mluvčí Benjamin Grievaux na otázku, zda policisté dostali instrukce ohledně toho, jestli mají chytit Chekatta, který byl delší dobu sledován kvůli možné náboženské radikalizaci, živého či mrtvého. Podle svědků při útoku vykřikoval „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký). Pařížský prokurátor Rémy Heitz uvedl, že si vánoční trh jako terč útoku mohl vybrat jako náboženský symbol.

Francouzské úřady dnes uvedly, že čtyři lidé jsou mrtví. Je mezi nimi i muž, u něhož nastala celková ztráta mozkové funkce (mozková smrt). Jednou z obětí je 45letý turista z Thajska. Mužem ve stavu mozkové smrti je italský novinář, kterému projektil uvízl v blízkosti lebky a páteře, a tak ho lékaři nemohli operovat, uvedla agentura DPA. Další čtyři lidé jsou ve vážném stavu, osm se léčí s menšími zraněními.

Teror ve Štrasburku a žluté vesty: Vyrojily se spiklenecké teorie, vláda volá po konci protestů

sinfin.digital