Drama migrantů ve Středomoří pokračuje. Do Španělska je převeze italské námořnictvo

ČTK

lup

Více než šest stovek migrantů na palubě lodi Aquarius francouzské neziskové organizace SOS Méditerranée se přemístí na plavidla italského námořnictva, která je dopraví do Španělska. Migranty v neděli odmítly přijmout Itálie i Malta. Španělský premiér Pedro Sánchez nakonec v pondělí nabídl, že loď může přistát ve východošpanělském přístavu Valencie. Do Španělska, vzdáleného asi 1300 kilometrů, to jsou přitom nejméně čtyři dny cesty, na Aquariusu ale docházejí zásoby a loď má kapacitu pouze 550 lidí.

"Za chvíli přiveze na Aquarius zásoby italská loď," napsala SOS Mediteranée na twitteru. Římské velitelství záchranných prací "plánuje přemístit zachráněné osoby na italská plavidla a posléze společně zamíříme do Valencie," uvedla nezisková organizace.

"To znamená, že by už tak vyčerpaní zachránění lidé museli vydržet další čtyři dny cesty na moři. Vyzýváme, aby se upřednostnilo jejich bezpečí před politikou," napsala na twitteru organizace Lékaři bez hranic (MSF). "Lepší variantou by bylo zachráněné vysadit v nejbližším přístavu, odkud mohou být přepraveni do Španělska nebo do jiné bezpečné země," dodala organizace.

Brusel prozradí detaily o penězích na zvládání migrace. Slibuje posílit pobřežní a pohraniční stráž

sinfin.digital