Drama na izraelské hranici: Vojáci zastřelili tři Palestince, 600 lidí je zraněných

ČTK

raz

Izraelští vojáci při dnešním protestu na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem zastřelili tři Palestince. S odkazem na palestinské zdravotnické zdroje o tom informovala agentura Reuters. Izraelští vojáci tak při protestních akcích, které trvají od 30. března, zabili 41 Palestinců a dalších více než 5000 jich zranili. Demonstracemi na hranici se Palestinci dožadují ukončení blokády a možnosti vrátit se na území, která byla dříve jejich domovem.

Izraelští vojáci stříleli na demonstranty zpoza zátarasů na izraelské straně 40 kilometrů dlouhého hraničního plotu. Podle agentury Reuters vojáci v pěti lokalitách u hranice proti Palestincům použili slzný plyn a ostré náboje.

Agentura AP uvedla, že se hranici pokusili překročit nejméně tři lidé, chvíli byli na izraelské straně a posléze utekli zpět. Podle svědků byly slyšet výstřely. Na místě se objevily sanitky a odvezly desítky zraněných. Podle lékařů v Gaze jsou dva postřelení Palestinci ve vážném stavu a dalších 600 bylo dnes zraněno. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že 200 ze zraněných bylo postřeleno, včetně palestinského novináře, kterého kulka trefila do chodidla. Mnoho dalších lidí, včetně čtyř záchranářů, muselo být ošetřeno poté, co se nadýchali slzného plynu.

Zeman: Česko přesune konzulát do Jeruzaléma v květnu. Kdo to kritizuje, je podle něj zbabělec

sinfin.digital