Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Drsný červen. Ve Středozemním moři se utopil každý šestý uprchlík

Drsný červen. Ve Středozemním moři se utopil každý šestý uprchlík

Pro migranty, kteří míří přes Středozemní moře z Afriky do Evropy, se stal letošní červen mimořádně smrtonosným měsícem. Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se v průměru utopil každý šestý běženec. Ve stejném období postupně přestaly Itálie a Malta přijímat do svých přístavů lodě nevládních organizací, které se podílejí na záchraně běženců vypravujících se na cestu na vratkých gumových člunech.

V červnu, kdy zachytily lodě křižující Středozemní moře 3136 migrantů, jich dalších 629 přišlo o život. Je to zhruba o polovinu víc obětí než za stejné období v loňské roce, kdy bylo přitom z mořských vln či člunů vyzvednuto 23.524 lidí.

O významu zasahujících soukromých lodí svědčí fakt, že se od ledna do dubna letošního roku podílely podle mluvčí UNHCR Carlotty Samiové na 40 procentech záchranných operací, které končily vyloděním uprchlíků v italských přístavech. Týká se to i případů, kdy topící se migranty vyzvedly vojenské či obchodní lodě, které je pak předaly k převozu na evropskou pevninu plavidlům humanitárních organizací.

Ty ale začala blokovat zejména italská koaliční vláda, v níž má v migrační otázce hlavní slovo předseda protiimigrační strany Liga a ministr vnitra Matteo Salvini. Ten se nechal slyšet, že jeho cílem je migrační tok do Itálie zcela zastavit. Kvůli hrozbě přesměrování migrantů na Maltu se tamní úřady rovněž pustily do kladení byrokratických překážek humanitárním lodím, kterým je jedné po druhé znemožňováno operovat na moři.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1