Duchovní vůdce pravoslavných křesťanů přiznal Ukrajině církevní samostatnost, Rusko se zlobí

ČTK

paw

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj dnes formálně stvrdil samostatnost nové sjednocené pravoslavné církve na Ukrajině, která je tak nezávislá na Moskvě. Příslušný dokument podepsal při bohoslužbě celebrované spolu s ukrajinským metropolitou Epifanijem v istanbulské katedrále svatého Jiří. Podpisu přihlížel i ukrajinský prezident Petro Porošenko.

„Zbožný ukrajinský lid čekal na tento požehnaný den celých sedm století,“ uvedl Bartoloměj. Ukrajinci se teď podle něj mohou těšit ze „svatého daru zrovnoprávnění, nezávislosti a samosprávnosti, osvobození od jakékoliv vnější závislosti a vměšování“.

Konstantinopolský patriarcha je mezi pravoslavnými náboženskými vůdci tradičně považován za „prvního mezi rovnými“. Jednotlivé ortodoxní, obvykle národní církve jsou fakticky samostatné. Vedou je rovněž patriarchové, kteří nad sebou nemají – na rozdíl od římských katolíků – centrální autoritu v podobě papeže. Patriarcha sídlící v nynějším Istanbulu ovšem je pro 300 milionů pravoslavných křesťanů této planety – a to jak z historických, tak i institucionálních důvodů – čímsi jako duchovním vůdcem celé komunity.

Naše zloba se změní v nenávist, varují „žluté vesty“ Macrona. Znovu se šikují k protestům

sinfin.digital