Dusno v Jihočínském moři: Americký torpédoborec proplul kolem sporného ostrovu, Peking zuří

ČTK

bau

Americký torpédoborec dnes proplul v těsné blízkosti jednoho z umělých ostrovů, které vybudovala Čína ve sporné oblasti Jihočínského moře. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na americké představitele. Námořnictvo USA pravidelně v rámci práva svobodné plavby podniká takovéto operace, které vyvolávají hněv Pekingu. Čínské armádní noviny dnes napsaly, že Peking plánuje v oblasti Jihočínského moře vojenské manévry.

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že USA dnešní plavbou v Jihočínském mořem vážně poškodily suverenitu a bezpečnost Číny. „Provokativní chování USA bude mít za následek pouze to, že čínská armáda posílí své obranné schopnosti,“ dodalo ministerstvo.

Torpédoborec Mustin se k útesu Mischief přiblížil na vzdálenost kratší než 12 námořních mil, což je mezinárodně uznávaná hranice teritoriálních vod. Útes patří do řetězce Spratlyho ostrovů, které si zčásti, případně úplně vedle Číny nárokují i Tchaj-wan, Filipíny, Vietnam a Brunej. Čína na útesu vybudovala umělý ostrov s vojenskou základnou, která má k dispozici přístav a přistávací dráhu.

Jak uvedla agentura Reuters, Spojené státy podnikly svou nejnovější operaci na podporu svobodné plavby jen den poté, co americký prezident Donald Trump podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů (1,2 bilionu Kč).

Washington kritizuje Peking, že v Jihočínském moři buduje umělé ostrovy, na nichž staví majáky, přistávací dráhy a další zařízení, která jsou využitelná i k vojenským účelům. USA se obávají, že by Čína mohla tato zařízení využít k omezení svobody plavby a přeletů v oblasti.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

sinfin.digital