Dvojí metr: Muslimové v USA dostávají vyšší tresty a média je víc rozmazávají, tvrdí studie

Info.cz

bel

Soudy ve Spojených státech amerických zacházejí s muslimy, kteří spáchali ideologicky motivovaný trestný čin nebo ho připravují, jinak než s pachateli bez muslimského vyznání. Například jim rozdávají vyšší tresty. To samé navíc platí i o mediální pozornosti, která je v prvním případě několikanásobně větší. Na nerovný přístup americké justice upozorňuje článek serveru The Intercept, který se v něm opírá o nejnovější studii washingtonského think-tanku.

Až 7,5krát více prostoru pro připravované ideologicky motivované útoky a ještě dvakrát více místa pro ty úspěšné. Tak podle nové studie, kterou zpracoval washingtonský Institut for Social Policy and Understanding (ISPU), přistupují k muslimským pachatelům americká média. A podobný přístup mají americké soudy, které spolu s médii mají vliv na utváření veřejného mínění.

„Pokud mluvíme o ideologicky podloženém násilí, tak musím upřímně říct, že tu existuje dvojí metr pro to, jak jsou pachatelé popisováni v médiích, a samozřejmě i v tom, jak k jejich případům přistupují soudy,“ říká pro server The Intercept Kumar Rao z ISPU, který je jedním z autorů studie.

Výzkum se opíral o informace z veřejných databází, které se týkaly ideologicky motivovaných útoků nebo pokusů o ně a proběhly na území Spojených států amerických mezi lety 2002-2015. Patřily mezi ně bombové útoky, útoky na vládní budovy, skladování zbraní za účelem spáchání útoku na civilisty a úspěšné útoky, při nichž zemřely dvě a více obětí. Autoři studie si také všímali toho, zda byl čin spáchán za použití zbraně a zda měl pachatel komplice. Zároveň proběhla analýza mediálního pokrytí těchto činů.

Fondy EU nesmí být bičem na země odmítající uprchlíky, říká pro INFO.CZ vlivný eurokomisař

sinfin.digital