Edward Lucas: Čína je mnohem silnější než Rusko. Potřebuje nás víc, než my ji

Marek Hudema

Rusko už nás nemá tak v hrsti jako kdysi, říká v rozhovoru pro INFO.CZ přední odborník na tuto zemi Edward Lucas. Teď je podle něj třeba dávat si pozor na Čínu, která chce změnit globální ekonomický a politický systém. „Evropa si musí vůči Číně vytvořit strategii. Časy, kdy jsme si mysleli, že budeme skvěle spolupracovat, a všichni na tom vyděláme, jsou pryč. S Čínou jsme ve stejné situaci, v jaké jsme byli s Ruskem v roce 2004,“ tvrdí britský spisovatel a novinář s tím, že vážná konfrontace s Pekingem bude trvat celá desetiletí. 

Jak byste zhodnotil současné vztahy mezi Západem a Ruskem? Je to nová studená válka, jak jste psal ve své knize z roku 2008, nebo je současný stav jiný?

Svoji knihu jsem psal jako varování, aby se Západ probudil. Kvůli zhoršující se situaci se tak skutečně z velké části stalo. NATO se opět zabývá teritoriální obranou, obranou Pobaltí. V této části Evropy se v podstatě vyřešily vojenské problémy, Švédsko a Finsko zvyšují své výdaje na obranu. Chápeme, jakým způsobem se informace (a dezinformace) používají jako zbraň proti Západu, a řeší se praní ruských špinavých peněz. Změnila se i situace s energiemi – nejsme na tom jako před patnácti lety, kdy nás Rusko mělo v hrsti, zejména pokud jde o dodávky plynu. Samozřejmě, stále bojujeme s projektem plynovodu Nord Stream (Pozn. red. plynovod z Ruska do Evropy obcházející Ukrajinu, který podle kritiků zvyšuje závislost Evropy na ruském plynu), ale situace se celkově změnila. Řešíme problém s Ruskem, ne skvěle, ale snažíme se mu porozumět a něco s tím dělat. Mnohem víc než Ruska se teď bojím čínského vlivu.

Kdo je Edward Lucas?

Novinář, spisovatel, bezpečnostní expert, jeden z předních odborníků na Rusko a východoevropské země. Působí v americkém thik-tanku Center for European Policy Analysis a pravidelně píše do britských novin The Times. Dlouhá léta pracoval v časopisu The Economist a byl zpravodajem v Rusku a ve východní Evropě, mimo jiné i v bývalém Československu. Je autorem několika knih, například „Nová studená válka. Kdo zvítězí v novém konfliktu mezi Východem a Západem?“ z roku 2008 o zhoršujících se vztazích Ruska a Západu či knihy o počítačové bezpečnosti a vývoji internetu „Cyberphobia: Identity, Trust, Security and the Internet“.

Čínského vlivu v Evropě? I když je Čína mnohem dál od Evropy než Rusko?

Ano, čínského vlivu v Evropě. Čína je sice dál, ale je mnohem větší a mnohem významnější země než Rusko. Před patnácti lety byl dalajláma, když přicestoval do Evropy, váženým hostem v úřadě jakéhokoliv evropského premiéra. Dnes se s ním setká možná pár odvážných českých poslanců a jeden polský starosta. Z toho vidíte, jak vzrostl čínský vliv.

Číňané, podle pravidla rozděl a panuj, iniciovali dohodu 16+1 (Pozn. red. Jde o platformu pro spolupráci Číny se zeměmi střední a východní Evropy. Kritici tvrdí, že má Pekingu pomoci rozdělit EU a získat pro Čínu různé výhody). A vy máte prezidenta, který řekl, že chce, aby Česká republika byla čínskou letadlovou lodí v Evropě. Čínský vliv rychle roste a potřebujeme s tím něco udělat.

A co vlastně Čína chce, jaké jsou její cíle? U Ruska to víme.

Je to stejné jako s Ruskem. Jde hlavně o přežití režimu. Zabezpečit přežití čínské komunistické strany, potlačit kritické hlasy a opozici doma, což jde Pekingu docela dobře, a ochromit kritiky v zahraničí. Vidíme proto tlak na Číňany žijící třeba v Austrálii nebo v Kanadě. Zároveň si čínský režim nepřeje, aby v zahraničí existovaly nezávislé organizace studující a analyzující vývoj v Číně a rozšiřování jejího vlivu prostřednictvím investic. Nechce, aby ho kritizovala nezávislá média, a tak se snaží využívat právní prostředky a žaluje novináře, kteří píší věci, které se Pekingu nelíbí. A vytváří silný ekonomický tlak na jednotlivé země. Je to snaha rozdělit a ovládnout (Evropu). Vlastně je to to samé, co dělá Rusko. Čína má ale mnohem větší sílu.

sinfin.digital