Egypt otevřel během ramadánu přechod Rafáh, projít je ale nesmírně těžké. Přednost mají nemocní a studenti

ČTK

pav

Hámid Šáir vynesl na schody před domem své zavazadlo a rozloučil se s matkou. Ta se snažila zůstat klidná a řekla pouze, že emigrace je lepší. Její syn se vrací z palestinského Pásma Gazy do Saúdské Arábie, kde žije 13 let a povětšinou se živí jako řidič. Podle průzkumů si přeje z pásma emigrovat polovina jeho obyvatel, napsala agentura AP.

Večer byl ale Hámid stále v pásmu. Ani napotřetí se mu tento týden nepodařilo projít přechodem mezi Pásmem Gazy a Egyptem, i když má povolení odjet. Egypt přechod otevřel na celý ramadán, ale zájem přesahuje kapacitu přechodu. Pásmo je uzavřeno izraelskou a egyptskou blokádou kvůli radikálnímu hnutí Hamás, které tomuto území vládne a nehodlá ze svého programu vyškrtnout zničení Izraele.

Na čekací listině osob, které získaly povolení k výjezdu, jsou tisíce jmen včetně Šáirova. Muž se začíná znepokojovat, protože nedostane-li se do Saúdské Arábie do začátku června, přijde o povolení k pobytu. "Jsem v šoku," říká čtyřiatřicetiletý Šáir ke svému dalšímu nezdařenému pokusu. Rozhodl se tentokrát nevrátit se do domu rodičů, protože si chce ušetřit nové loučení. Přesto se řadí k těm šťastnějším obyvatelům pásma. Většina ostatních totiž šanci na vycestování nemá. Izrael pouští na své území jenom nemocné, obchodníky a dělníky. Egypt přechod Rafáh otevírá zřídka. Kdo chce odjet, musí mít svolení Hamásu. Přednost mají nemocní, studenti zahraničních univerzit, lidé s dvojím občanstvím.

Poženeme Rusko k zodpovědnosti za MH17, tvrdí naštvaní Australané a Nizozemci. Moskva obvinění odmítá

sinfin.digital