Egypt se opřel do Izraele: Nový zákon o státu židovského národa podle něj zhorší bezpečnost

ČTK

raz

Egypt dnes odsoudil nový zákon, kterým se Izrael definoval jako stát židovského národa. Podle Káhiry norma negativně ovlivní bezpečnostní situaci na Blízkém východě a vyhlídky Palestinců, kteří se chtějí vrátit do svých někdejších domovů. Informovala o tom agentura Reuters.

Norma, kterou izraelský parlament schválil ve čtvrtek, říká, že Izrael je historický domov židovského národa a pouze Židé tak mají v Izraeli právo na sebeurčení. Za národní symboly stanovuje vlajku, menoru, hymnu, hebrejský kalendář a židovské svátky, stejně jako Den nezávislosti. Dále uvádí, že "sjednocený a celý" Jeruzalém je hlavním městem země a jediným oficiálním jazykem je hebrejština. Arabština už tak druhým oficiálním jazykem není, ale byl jí přiznán "zvláštní status", který umožní jazyk nadále používat při styku s úřady.

Obavy z dopadů zákona už vyjádřila EU a řada amerických židovských organizací. Palestinská samospráva na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu a arabští občané Izraele ho označili za rasistický.

Příběhy 20. století: Byl by to prý syn. Příběh vězeňkyně Julie Hruškové, kterou režim připravil o vše

sinfin.digital