Ekologičtí aktivisté se radikalizují. Na Žižkově řešili, jak zastavit rypadlo, v Berlíně útočili na rozvod elektřiny

urm

Ekologičtí aktivisté a levicové extremistické skupiny se napříč Evropou radikalizují. „Popovídáme si o tom, jak v uhelném dole pozastavit činnost pár rypadel, naplánujeme pár revolucí a společně si postěžujeme na každodenní kapitalistické nešvary,“ zní pozvánka na Žižkovské aktivistické odpoledne, které se uskutečnilo na konci března. Logo s pěstičkou a radikální hesla možná vyvolávají úsměv, ale aktivisté napříč Evropou už přešli k činům.

Setkání na pražském Žižkově pořádali organizace Limity jsme my, Socialistická Solidarita a Mladí zelení. Jejich odhodlání ovšem zatím nedosáhlo takové míry jako u německých organizací, přestože se mnozí netají obdivem k činům tamních aktivistů.

„Po prozkoumání oblasti jsme se rozdělili a založili oheň na šesti čerpacích stanicích, dvou elektrických trafostanicích, jednom rypadle a rozvodně elektrického proudu.“ Tyto věty pocházejí z roku 2017 a publikovala je včetně fotografií na internetu ilegální ekologická skupina bojující proti koncernu RWE v německém Hambachu. Text převzal doslovně český ekologický web Green Action vyzývající k „environmentálním přímým akcím“ a poskytující příručky a návody k jejich pořádání.

sinfin.digital