Ekologové překážejí těžařům, zemědělcům i státům. Desítky z nich za to loni zaplatily životem

rok

Chránili životní prostředí před těžaři a bezohlednými zemědělci, nebo se snažili zabránit zničení půdy původních obyvatel. Nejméně 164 z nich za to vloni zaplatilo životem, další čelili násilí a zastrašování. Nejnebezpečnější zemí pro ekologické aktivisty se staly Filipíny.

Mexičan Julián Carillo věděl o tom, že je vystaven nebezpečí dlouho předtím, než loni v říjnu našli jeho tělo provrtané kulkami. Stal se už šestým členem rodiny, který zemřel za poslední dva roky kvůli tomu, že se stavěl proti těžařům na pozemcích své komunity.

O pár dní později neznámí ozbrojenci zmasakrovali devět mužů, žen a dětí na filipínském ostrově Negros. Důvodem byl dlouho trvající spor o pozemky. V Íránu zase zemřel ve vězení známý akademik Kavous Sajíd Emamí, jenž byl jako jeden z devíti ekologů uvězněn za podezřelých okolností a obviněn, že jeho práce spočívající v ochraně gepardů byla jen zástěrkou pro špionáž.

Označují je za zločince a teroristy

V roce 2018 bylo na Filipínách zabito 30 lidí aktivistů a vůdců původních obyvatel, kteří se snažili chránit životní prostředí. Východoasijská země tak v pravidelné zprávě neziskové organizace Global Witness figuruje v tomto směru jako vůbec nejnebezpečnější.

Evropský zelený úděl: Ambiciózní plány nové šéfky Komise narazí na odpor Visegrádu

sinfin.digital