Emise z letecké dopravy rostou. Zachrání svět elektroletadla?

Pokud si chce někdo prohlédnout zprávu o konci světa, měl by se podívat na nebe. Tak lze s trochou nadsázky zhodnotit účinek narůstající letecké dopravy na život na zeměkouli. Letecká doprava, která patří k „největším znečišťovatelům klimatu“, totiž přes veškerou deklarovanou snahu razantně roste a zřejmě bude růst i nadále. Jedinou nadějí na změnu je údajně vývoj elektroletadel nebo strojů s jaderným pohonem.

Tvrdí to alespoň hned několik na sobě nezávislých studií z poslední doby. Podle zprávy Mezinárodního výboru pro čistou dopravu (ICCT) se sídlem v USA se mezi lety 2013 až 2018 zvedla produkce emisí z civilního letectví o 32 %, přičemž tento nárůst o celých 70 % překonal dřívější odhad Mezinárodní aviatické organizace OSN (ICAO). Ta před šesti lety předpokládala, že by v roce 2050 měly emise z letecké dopravy dosáhnout trojnásobku tehdejšího stavu. Pokud by ale růst pokračoval stejným tempem, jakým ve skutečnosti rostl v minulých letech, objem emisí by se na trojnásobek dostal mnohem dříve.

„Průměrné emise z letecké dopravy rostou tempem 5,7 % za rok, což nikdo nepředpokládal. Za 5 posledních let tak tento nárůst odpovídá emisní produkci zhruba 50 velkých uhelných elektráren,“ píše se ve zprávě ICCT. A bude (z hlediska emisí) údajně ještě hůř. Další z leteckých organizací, konkrétně Mezinárodní letecká dopravní asociace (IATA) předpokládá, že zhruba do dvaceti let se objem civilní letecké dopravy oproti současnému stavu zdvojnásobí a počet cestujících vzroste na celkových 8,2 miliardy ročně.

Čech chce žalovat EU. Kvůli popírání takzvaného Jevonsova paradoxu

sinfin.digital