Epidemie spalniček neztrácí na síle. WHO zveřejnila alarmující čísla, skutečnost je ještě horší

Iveta Mazáčová

Světová zdravotnická organizace (WHO) opět varuje před dopady nedostatečné proočkovanosti populace. Uvádí, že v prvním čtvrtletí roku stoupl počet nakažených spalničkami – ve srovnání se stejným obdobím loňského roku – o 300 procent. WHO v této souvislosti upozorňuje zejména na kampaně, které se objevují na sociálních sítích a zrazují uživatele od vakcinace.

Spalničkám, které jsou vysoce nakažlivé, lze jednoduše předcházet dvěma dávkami vakcíny, přesto se v poslední době nezadržitelně šíří. „Předběžné celosvětové údaje naznačují, že počet ohlášených případů v prvních třech měsících roku 2019 oproti stejnému období v roce 2018 vzrostl o 300 %,“ shrnuje WHO svá nejnovější zjištění. Data tak potvrzují trend posledních měsíců a let: „Mnoho zemí se potýká s rozsáhlými epidemiemi a v celém světě narůstá nemocných.“ Zdravotníci navíc předpokládají, že nahlášený je jen jeden případ z deseti.

Zvýšený výskyt spalniček se podle WHO objevil také v zemích, které nemají problém s celkovou proočkovaností. Mezi ně patří například Spojené státy. Starosta New Yorku Bill de Blasio například vyhlásil nouzový stav v určitých částech Brooklynu. Uchýlil se k tomu po vypuknutí epidemie v ortodoxní židovské komunitě, která je známá odmítáním moderních technologií a vědy.

sinfin.digital