Erdogan má vysněné ruské střely, Trump obratem zarazil prodej F-35

Pavel Novotný

ANALÝZA | Turecko se prozatím musí rozloučit s americkými letouny F-35. Trumpova administrativa naplnila hrozbu a prodej strojů aliančnímu spojenci pozastavuje. Důvod je jednoduchý: Turci nedbali varování a pořídili si od Ruska protiletadlové systémy S-400 Triumf. První části před pár dny dorazily na letiště u Ankary. Washington navrch hrozí Turecku sankcemi a na pozadí vyhrocených vztahů se nabízí otázka: odejde Ankara z NATO?

Na armádní základně Mürted u turecké metropole Ankary začaly koncem minulého týdne přistávat ruské nákladní stroje. Na ploše vojenského letiště, odkud vzbouřenci údajně řídili před třemi roky neúspěšný převrat, se to začalo hemžit kremelskými specialisty vykládajícími zbraně. Ty zbraně, které jsou dlouhodobě trnem v oku Američanům i dalším členům Severoatlantické aliance.

Zhruba stovka tureckých expertů už také odjela opačným směrem, aby se systém S-400 naučila ovládat. „Jejich počet poroste,“ slíbil ruské agentuře TASS další Turky mířící na školení prezident Erdogan. Vzápětí tento obchod s Kremlem se skromností sobě vlastní označil za „nejdůležitější dohodou uzavřenou v moderní historii země“.

Čeká Turecko krach jako jihoamerické země? Krize může být horší než v roce 2008

sinfin.digital