Erdogan před volbami burcoval Turky v zahraničí. V Sarajevu slíbil „osmanskou facku“ a kritizoval země EU

ČTK

lup

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes v Sarajevu na svém jediném předvolebním shromáždění v zahraničí vyzval Turky žijící mimo vlast, aby ho hromadně podpořili v červnových volbách, stejně jako jeho vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP). Zároveň kritizoval některé evropské země, které mu nedovolily uspořádat v nich podobné předvolební akce pro tamní silné turecké menšiny.

"Jste připraveni uštědřit jednu osmanskou facku teroristickým organizacím a jejich místním i zahraničním pomahačům? Jste připraveni podpořit mne rekordním počtem hlasů v prezidentských volbách?" obrátil se Erdogan na zhruba 10.000 Turků žijících v zahraničí, kteří se sešli v sarajevské hale, kde se setkání s ním konalo.

Parlamentní i prezidentské volby se v Turecku uskuteční 24. června. Autoritářský turecký vůdce v nich usiluje o znovuzvolení a o zachování AKP u moci s ještě výraznější převahou v zákonodárném sboru. V těchto volbách jde o rozhodnutí důležité "pro další století naší země", prohlásil dnes k tomu Erdogan.

Italští populisté slibují ostrý boj s migrací. Může to vyústit v nové uprchlické kvóty pro Česko?

sinfin.digital