EU bez Britů? Možná dříve než se čekalo

Lucie Bednárová

Pokud britská vláda oficiálně potvrdí, že chce, aby Velká Británie vystoupila z EU do března příštího roku, dohoda o Brexitu může být dokončena v říjnu 2018. Na své první tiskové konferenci v roli hlavního vyjednavače Evropské komise to řekl bývalý eurokomisař Michel Barnier.

Evropská unie je připravena odstartovat jednání s Velkou Británií o jejím odchodu z EU a míč je nyní na straně hřiště britské vlády. Ta totiž musí oficiálně o zahájení rozhovorů požádat (podle článku 50 Lisabonské smlouvy). Na své první tiskové konferenci to řekl bývalý eurokomisař a nyní šéf vyjednávacího týmu Evropské komise Michel Barnier.

Barnierův tým

Bývalý eurokomisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier dnes novinářům řekl, že v minulých dvou měsících se na jednání připravoval, naslouchal členským zemím i europoslancům. Projel již 18 členských zemí EU a zbývající chce navštívit ještě do konce letošního roku. Barnierův vyjednávací tým má podle jeho slov čítat třicet lidí, kteří budou mít podporu v úřednících Evropské komise, v Evropské centrální bance, Evropské investiční bance, Europolu a Evropském soudním dvoru. Své vyjednavače o Brexitu mají i další instituce EU. Za Evropský parlament mluví šéf politické skupiny liberálů Guy Verhofstadt a členské státy, tedy Radu EU, zastupuje belgický diplomat Didier Seeuws.

Pokud britská premiérka Theresa Mayová dodrží slovo a rozhovory zahájí do března příštího roku, dohoda o Brexitu by mohla být podle Barniera na stole už v říjnu 2018. „Času není tolik,“ uvedl Francouz, kterého do čela vyjednávacího týmu jmenoval šéf Komise Juncker před dvěma měsíci. „Musíme nejprve slyšet, co Spojené království požaduje, a potom na to může sedmadvacítka reagovat,“ uvedl Barnier.

Konečnou dohodu s Londýnem bude muset schválit Evropský parlament, členské země EU a také britská strana. Britská premiérka v minulosti několikrát zdůraznila, že v zájmu Londýna je, aby se odchod země z EU povedl co nejrychleji (zmiňovaný článek počítá se dvěma roky). Důvodem je i to, že Británie sestavuje svůj rozpočet k 1. dubnu a také blížící se volby do Evropského parlamentu v květnu 2019.

Jednoduché to ale nebude. Do hry mohou promluvit britští poslanci, kteří musí dát premiérce k odstartování rozhovorů s EU zelenou. V listopadu o tom rozhodl nejvyšší soud země, avšak Mayová se proti jeho rozhodnutí odvolala. Odvolání nyní řeší soudci a o jejich verdiktu by mělo být jasno ve čtvrtek.

sinfin.digital