EU pošilhává po společné armádě, Češi chtějí hrát hlavní roli

Lucie Bednárová

EU chce posílit spolupráci mezi členskými státy v obraně a bezpečnosti. Česko se chce chopit příležitosti a stát se v tématu tahounem. Koncem týdne se Praha ocitne ve středu dění, protože se do ní sjedou evropské špičky, aby společně diskutovaly nejnovější návrhy, na jejichž konci může být i společná evropská armáda. Brusel je představí dnes. Podle informací redakce INFO.CZ se budou týkat financování evropské obrany. Dále bude na stole několik scénářů, kudy by se společné unijní iniciativy mohly v nejbližší budoucnosti ubírat.

„Obrana a bezpečnost je jednou z oblastí, kde můžeme ukázat sílu EU. Česká republika v tom chce hrát klíčovou roli,“ řekl novinářům pověřený státní tajemník pro EU Jan Král. I z tohoto důvodu se bude v pátek v Praze konat mezinárodní konference, na níž promluví evropské špičky v čele s šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a „evropskou ministryní zahraničí“ Federicou Mogheriniovou.

„Jean-Claude Juncker své vystoupení v Praze chápe jako zásadní moment svého mandátu v oblasti obrany,“ uvedl dobře obeznámený zdroj z blízkosti Evropské komise.

Trumpovi vyjde zákaz muslimů a postaví zeď s Mexikem, radikální změny už začaly, říká Joch ..

sinfin.digital